Scurtă istorie a porţelanului. De vorbă…

Scurtă istorie a porţelanului. Da. Ne propunem ca în postările noastre viitoare să vă introducem în lumea noastră.

Odată cu lansarea magazinului nostru online, am prins curaj şi ne-am diversificat gama de produse şi servicii oferite. Însă, prima şi marea noastră dragoste rămân porţelanurile vintage. De ce? Deoarece acestea poartă cu ele poveşti din alte vremuri, pe care puţini sunt cei care ştiu să le asculte.

Poveşti ne dorim să vă spunem şi noi aici, la Luminaria Handcrafted.

Şi vom începe cu elementele de bază, ce vă vor ajuta să intraţi cu ochii şi inima deschisă în această lume minunată.

Scurtă istorie a porțelanului. Începuturi

Porțelanul este un material ceramic, realizat prin încălzirea într-un cuptor special a unor materiale naturale: luturi (Kaolin), feldspaturi și quarţuri. Pentru obţinerea unui porţelan de calitate este nevoie de temperaturi ce variază între 1200 și 1400 de grade Celsius. Rezistența, tăria și transparența porțelanului este dată de concentrația de praf de sticlă, utilizată la fabricarea sa şi granulaţia acesteia.

Porțelanul este originar din China iar producerea acestuia a început între anii 1600 – 1046 î. Hr.. Europenii au apreciat extrem de mult acest material delicat, motiv pentru care, iniţial a fost utilizat în realizarea placilor de faianță decorativă. În Europa, a fost pentru prima dată reprodus în secolul al XVI lea sub forma unui porțelan moale și slab calitativ. Aceasta s-a întâmplat la comanda vizionarei familii De Medici, în Florența.

Scurtă istorie a porţelanului
Scurtă istorie a porţelanului

Vaze Qing

Pereche de vaze, din porţelan , decorate cu cobalt, lăcuite, originare din China, datate din vremea dinastiei Qing, 1736–95 î.Ch.

În momentul de faţă se găsesc expuse la Muzeul Brooklyn, în New York. Au fost dăruite în custodia muzeului de către constructorii reşedinţei Colonelui Michael Friedsam. Au ca serii de identificare numerele 32.1032.1 şi 32.1032.2. Autorul fotografiei: Katie Chao

Scurtă istorie a porţelanului. Primele încercări

În același secol, comercianții portughezi au adus acasă mostre ale lutului Kaolin pe care l-au descoperit în China, vital în realizarea porțelanului.

Însă, metodele și materialele chinezești utilizate pentru realizarea porțelanului nu erau pe deplin cunoscute. Nenumărate experimente au fost făcute fără succes. Abia în anul 1708, în Saxonia, a fost primul porțelan de calitate. Metoda producerii sale a fost ascunsă restului Europei pentru protejarea avantajului comercial.

În anul 1712, un misionar iezuit francez a publicat o carte “Lettres édifiantes et curieuses de Chine par des missionnaires jésuites”. În aceasta carte el explica în detaliu metodele de realizare ale porțelanului, aşa cum le-a observat în China.

Din acel moment realizarea porțelanului s-a extins în întreaga Europă.

Dar despre începuturile marilor manufacturieri europeni și tradițiile lor care dăinuiesc și astazi, într-un episod viitor…

#LumiFacts

De vorbă. Scurtă istorie a porţelanului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus