kintsugi arta care redă viață porțelanului

Kintsugi arta care redă viață porțelanului

Kintsugi arta care redă viață porțelanului

Kintsugi este arta japoneză care redă viață porțelanului.

Cum se realizează aceasta?

Prin lipirea cu ajutorul unei paste pe bază de lac, amestecat cu pulbere de metale prețioase de tipul aurului, argintului și platinei a uneia sau mai multor piese care au fost iremediabil distruse. Aceasta face ca, de cele mai multe ori, în amestecurile speciale de lipit să se regăsească fire întregi de aur, argint sau platină. Astfel, lipiturile sunt puse în evidentă în mod excepțional.
Japonezii consideră că lipiturile fac parte din istoria obiectului restaurat. Că îi dau o însemnătate aparte acestuia. Într-o țară cu o tradiție atît de veche și interseantă și un respect deosebit pentru tot ceea ce ne înconjoară, există o întreagă cultură care urmează cu strictețe această tehnică străveche. Tradiția, de reparare a obiectelor avariate în diferite feluri este prezentă peste tot. Fie că vorbim despre porțelanuri cu simple ciobituri, crăpături, fie bucăți întregi care le lipsesc.

Ce reprezintă de fapt Kintsugi?

Arta Kintsugi, înseamnă, de fapt, readucerea la forma inițială a obiectelor prin punerea în valoarea a lipiturii care le restaurează. Japonezii consideră că urmele de uzură aparțin trecutului, că au o încărcătură emoțională de importanță vitală, iar acestea nu ar trebui ascunse. Dimpotrivă, ele ar trebui să fie scoase în evidență. În acest fel se adaugă o valoare mai mare obiectului în sine.

Potrivit legendei, arta Kintsugi își regăsește originea în secolul al XV-lea. Atunci, un maestru japonez și-a spart ceainicul preferat. Obiectul a fost trimis în China la fabricantul de la care îl achiziționase, pentru a fi reparat. Însă maestrul japonez a fost nemulțumit de lucrarea meșterilor chinezi. Reparațiile știrbind din frumusețea ceainicului. Supărat, maestrul ar fi apelat la mai mulți maeștri olari autohtoni ( olar, definiție DEX:  “Meșter care face și vinde oale sau alte obiecte din lut ars” ) pentru a găsi o soluție mai plăcută estetic, de reparare a porțelanului său preferat. Așa s-ar fi născut Kintsugi arta care redă viață porțelanului.

Noi, la Luminaria Handcrafted manifestăm o grijă deosebită față de toate porțelanurile care ne intră în atelier. Nu de puține ori, datorită unor factori externi, cu inima grea, a trebuit să renunțăm la a transforma în lumânări parfumate unele dintre cele mai frumoase piese pe care le-am găsit. Nimic nu s-a aruncat, însă. Pentru că atașamentul față de aceste obiecte este instantaneu, fără excepție.

Însă, din experiență, am descoperit că pentru lumânările noastre parfumate, preferate rămân seturile care nu prezintă urme vizibile de uzură. Noi am decis să scriem acest articol tocmai din dorința de a atrage atenția asupra acestei arte străvechi. Dorim să o facem cunoscută cât mai mult. Dorim să înțelegeți și să apreciați un obiect kintsugi la adevărata sa valoare. Este extrem de multă muncă în spatele celui mai mic obiect, reparat prin această tehnică. Toate detaliile esențiale se reflectă în prețul de vânzare al unui obiect recondiționat prin Kintsugi arta care redă viață porțelanului.

Mesaj de luat acasă!

Mulți dintre noi și-ar dori ca obiectele de artă sau vesela specială, care suferă anumite daune, să fie restaurate complet, fără a li se vedea defectele. Nu același lucru se aplică și în Japonia, iar acesta ar trebui să fie un exemplu pentru modul în care trebuie prețuite obiectele de porțelan dragi nouă.

Dragii noștri, apreciați Kintsugi arta care redă viață porțelanului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus